Dasar Privasi

Mengenai Dasar Privasi
 
Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung.

Maklumat Yang Kami Kumpulkan

Secara lalai tiada maklumat peribadi akan dikumpulkan semasa anda melayari laman sesawang kami, kecuali nama dan alamat e-mel yang dikemukakan jika ingin menghantar komen dan maklum balas.

Laman ini tidak berkongsi maklumat peribadi yang diberikan (jika ada) dengan mana-mana pihak ketiga dan kami juga tidak menyimpan sebarang maklumat tentang lawatan anda ke halaman ini melainkan untuk kegunaan menganalisa dan mengoptimakan kandungan tulisan dan pengalaman membaca menerusi penggunaan kuki.

Anda boleh menutup fungsi kuki pada bila-bila masa dengan mengubah tetapan pada pelayar web yang anda gunakan.

Kami juga tidak bertanggungjawab ke atas kandungan halaman ini yang diterbitkan semula di blog atau di mana-mana platform lain tanpa kebenaran kami.

Kuki

Secara purata, setiap laman sesawang memerlukan kuki untuk memberikan tindak balas kepada pelayar seperti google chrome, firefox, edge dan lain-lain lagi supaya anda boleh mengaksesnya dengan lebih cepat jika anda lawatinya semula. Kuki adalah cebisan teks yang disimpan kedalam pelayar web anda. Kami tidak membekal sebarang kuki kepada anda dan anda boleh membuangnya sekiranya perlu.

Cache

Laman ini menggunakan fungsi caching untuk menyingkatkan masa memaparkan kandungan serta memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik.

Caching merupakan satu proses salinan pendua untuk setiap halaman dari laman ini. Semua fail cache adalah sementara dan tidak pernah diakses oleh mana-mana pihak ketiga, kecuali untuk mendapatkan bantuan teknikal daripada pembekal.

Fail cache akan dibersihkan mengikut tempoh yang telah ditetap oleh pentadbir laman atau sebelum tamat tempoh yang ditetapkan (jika perlu).

Trek atau Jejak

Seperti laman sesawang yang lain, laman ini menggunakan fail jejak atau trek yang dihos oleh pihak pembekal sendiri. Dari segi kebiasannya satu prosedur standard untuk pihak pembekal dan sebahagian daripada pembekal menggunakan perkhidmatan analisis yang sama. Maklumat dalam fail jejak termasuk protokol internet (IP) alamat, jenis pelayar, Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP), penanda tarikh / masa, merujuk / muka surat keluar, dan mungkin jumlah klik. Maklumat ini digunakan untuk menganalisis trend, mentadbir laman, trek pergerakan pengguna di sekitar laman, dan mengumpul maklumat demografi. Alamat IP, dan maklumat lain seperti tidak dikaitkan dengan apa-apa maklumat secara peribadi.

Pautan Pihak Ketiga


Kami menggunakan pautan pihak ketiga bagi melindungi semua fail muat turun. Perlu diingatkan bahawa dasar privasi dari pihak ketiga mungkin berbeza dan pengunjung dinasihati supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap blog dan laman sesawang yang dilayari.

Apa Yang Akan Berlaku Jika Saya Membuat Pautan Ke blog Atau Laman Sesawang Yang Lain?

Laman sesawang ini mempunyai pautan ke blog dan laman sesawang yang lain.

Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman ini sahaja.

Penerimaan Anda Terhadap Syarat Ini

Dengan menggunakan laman ini, anda telah menanda persetujuan terhadap dasar ini. Jika anda tidak bersetuju dengan dasar ini, sila jangan gunakan laman kami. Penggunaan berterusan laman ini berikutan perubahan kepada dasar kelak akan dianggap sebagai telah bersetuju terhadap perubahan tersebut.

Hubungi Kami

Jika akan mempunyai soalan atau percanggahan tentang Dasar Privasi kami, sila hubungi kami:

Hubungi: [email protected]