Fall 2013

Log Horizon

Satelight
25 episodes · Siri Telah Tamat ログ・ホライズン
7.93

Elder Tales ialah RPG fantasi dalam talian (role-playing game) yang sangat popular dengan berjuta-juta pemain di seluruh dunia. Tetapi apabila permainan sedang mengemas kini pengembangan (expension) ke-12, insiden berlaku. Tiga puluh ribu pemain yang bermain pada masa kemas kini sistem, tiba-tiba mendapati diri mereka melangkah ke dunia permainan dan menjadi avatar mereka sendiri dalam permainan.

Salah seorang daripada mereka ialah Shiroe, seorang penganggur yang mempunyai masalah untuk berinteraksi dengan orang lain. Untuk terus hidup dalam dunia permainan itu, dia membentuk guild yang dipanggil “Log Horizon” dengan ahli yang dipilih daripada pemain lain. Dan pengembaraan yang akan mengubah hidupnya bermula.

Tokyo Ravens

8bit
24 episodes · Siri Telah Tamat 東京レイヴンズ
7.46

Keajaiban Onmyodou pernah menjadi teknik yang kuat yang digunakan oleh orang Jepun semasa Perang Dunia II. Kemudian, onmyoji yang terkenal Yakou Tsuchimikado melakukan ritual yang dikenali sebagai ‘Taizan Fukun Ritual’, yang akhirnya akan menjadikan Jepun sebagai kekuatan yang hebat. Namun, ritual itu menjadi sangat salah dan hasilnya menjadi apa yang sekarang dikenali sebagai “Bencana Spiritual Besar”, kejadian yang menghantui seluruh benua Jepun hingga kini. Di samping itu, Agensi Onmyo ditubuhkan untuk memantau kegiatan supranatural di daerah itu dan untuk memerangi roh atau iblis yang akan memasuki dunia nyata. Pada masa kini, onmyodou telah menjadi lebih halus, dipermudah dan dimodenkan, bahkan mendapati penggunaannya dalam bidang perubatan dan teknologi. Tetapi tidak semua orang mampu memberikan kekuatan ini, seperti yang dapat dilihat dalam kasus Harutora, anggota salah satu keluarga cabang Tsuchimikado, yang dilahirkan tanpa kekuatan rohani. Walaupun dilahirkan dari keluarga onmyoji yang terkenal, hidupnya menjadi tidak bermakna kerana dia tidak dapat mencapai apa-apa tanpa kekuatan rohani. Tetapi dia ingat kenyataan tentang dia membuat janji dengan teman masa kecilnya yang terpisah dari Natsume, pewaris keluarga Tsuchimikado dan kononnya reinkarnasi Yakou. Walaupun latar belakangnya, hidup yang normal dan damai adalah yang diinginkan oleh Harutora. Tetapi ketika sekelompok orang dari Agensi Onmyo berusaha untuk mencipta kembali tragedi yang sama yang menyebabkan kejatuhan Jepun dua tahun yang lalu, dia memutuskan untuk mengambil masalah ke tangannya sendiri dengan bertempur bersama Natsume sebagai shikigami (akrab).